Στης ψυχής το έρεβος

Μη περιμένετε σε αυτό το blog να διαβάσετε αλήθειες και πραγματικά γεγονότα με αντικειμενική ματιά. Για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών υπάρχουν τόσοι φωστήρες που μπορούν να σας εξυπηρετήσουν. Εδώ ζουν μονάχα σκόρπιες σκέψεις και ανυπόστατοι προβληματισμοί!

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Απλά επιστήμη: Ηλεκτρονικός υπολογιστής

Όλοι μιλούν για την επιστήμη και την τεχνολογία αλλά ελάχιστοι μπαίνουν στον κόπο να εξηγήσουν με απλά λόγια τις βασικές αρχές που διέπουν αυτόν τον υπέροχο κόσμο της εξέλιξης! Για παράδειγμα, τί είναι και πώς λειτουργούν οι λάμπες led, πώς με τα φωτοβολταϊκά μετατρέπουμε τον Ήλιο σε ρεύμα, τι είναι οι LCD οθόνες, τι κάνει ο φορτιστής ενός κινητού τηλεφώνου και πόσα άλλα. Στη σειρά δημοσιεύσεων που θα ακολουθήσουν με τίτλο «απλά επιστήμη» δεν θα φωτίζεται η πραγματικότητα στην ολότητά της, παρά μόνο μία απλοποίηση αυτής. Το πρώτο θέμα δεν θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό από τον ίδιο τον ηλεκτρονικό υπολογιστή!







Ηλεκτρονικός Υπολογιστής

Την τελευταία εικοσαετία οι ψηφιακοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία ως προς τα χαρακτηριστικά τους, τις επιδόσεις τους αλλά και τις πωλήσεις τους. Άλλος υπολογιστής στη δουλειά, άλλος στο σπίτι, άλλος για το παιδί, άλλος για τον φοιτητή. Ένα laptop με λίγο από όλα, και πλέον πρόσφατα έγινε μια τεχνολογική στροφή σε ισχυρά smartphones και tablets τα οποία αποτελούν χρήσιμα αξεσουάρ που προσφέρουν πληθώρα πληροφοριών και υπηρεσιών στους χρήστες τους.

Στην ερώτηση «τι κάνει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής», κάποιοι θα υποστηρίξουν πως παίζει παιχνίδια με καταπληκτικά γραφικά εφέ. Άλλοι πως τους βοηθάει στη δουλειά τους με εφαρμογές: επεξεργασίας κειμένου, λογιστικών φύλλων, παρουσιάσεων, και άλλες. Κάποιοι άλλοι θα πουν πως κρατάει βάσεις δεδομένων με σημαντικές πληροφορίες. Άλλοι ίσως λίγο πιο μυημένοι θεωρούν ότι ο υπολογιστής «τρέχει» σύμφωνα με τις εντολές ενός λειτουργικού συστήματος, ενός κώδικα, ενός προγράμματος.

Η απάντηση ωστόσο είναι πως ένας υπολογιστής, αυτό το υψηλής τεχνολογίας χαζοκούτι, στην πραγματικότητα δεν είναι σε θέση να κάνει τίποτα περισσότερο πέρα από μόνο δύο απλά πράγματα. Σύγκριση και πρόσθεση! Όσο απίστευτο και αν σας ακούγεται ό,τι κάνει ο υπολογιστής σας το κάνει επειδή μπορεί με τρομερή ταχύτητα να συγκρίνει ή και να προσθέτει αριθμούς του δυαδικού συστήματος. Επομένως είτε βρίσκεστε στο Διαδίκτυο, είτε εκτυπώνετε ένα κείμενο, ο υπολογιστής σας δεν κάνει τίποτα άλλο από το να συγκρίνει ή να προσθέτει αμέτρητες σειρές με 0 και 1.

Αυτές είναι οι δύο βασικές αρχές που διέπουν τόσο το «έξυπνο» κινητό σας, όσο και τα υπολογιστικά συστήματα των διαστημικών αποστολών! Αν λοιπόν αναρωτιέστε τι κάνει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή τόσο ξεχωριστό, είναι μονάχα η ασύλληπτη, για τα ανθρώπινα αντανακλαστικά, ταχύτητα του!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου