Στης ψυχής το έρεβος

Μη περιμένετε σε αυτό το blog να διαβάσετε αλήθειες και πραγματικά γεγονότα με αντικειμενική ματιά. Για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών υπάρχουν τόσοι φωστήρες που μπορούν να σας εξυπηρετήσουν. Εδώ ζουν μονάχα σκόρπιες σκέψεις και ανυπόστατοι προβληματισμοί!

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Απλά επιστήμη: Ολοκληρωμένα κυκλώματα




Βρίσκονται παντού. Τα τροφοδοτούμε με την κατάλληλη ενέργεια και αυτά ζωντανεύουν διευκολύνοντας την δικιά μας ζωή. Από το ρολόι στο χέρι μας μέχρι τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενός πυρηνικού ινστιτούτου, και από την τηλεόραση του υπνοδωματίου μέχρι τους δορυφόρους της NASA, η ανθρωπότητα έχει βασιστεί στα Ολοκληρωμένα Κυκλώματα, ή εν συντομία Chips.

Στις μέρες μας λοιπόν, τα «τσιπάκια» καταλαμβάνουν όλο και μικρότερο όγκο σε μέγεθος, αυξάνουν τρομακτικά όμως τις δυνατότητές τους αλλά και την ισχυρή θέση τους ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ποικίλουν σε σχήμα και μορφή, παράγονται μαζικότατα σε αναπτυσσόμενες χώρες, εξελίσσονται στα πιο σύγχρονα ερευνητικά κέντρα του πλανήτη, αλλά στην πραγματικότητα τί είναι ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα;

Τα τσιπάκια είναι ενώσεις ημιαγωγών στοιχείων, κατά βάσει του πυριτίου (Si) το οποίο αφθονεί στη φύση. Ο άνθρωπος παίρνει το πυρίτιο κυρίως μετά από κατάλληλη επεξεργασία της άμμου. Στην πράξη δηλαδή, η πρώτη τους ύλη είναι πρακτικά ανεξάντλητη. Με αυτές τις ενώσεις πυριτίου σχηματίζονται εκατομμύρια transistors, τα οποία με τη σειρά τους σχηματίζουν ψηφιακές πύλες, οι οποίες με την σειρά τους συντελούν στην λειτουργία του ολοκληρωμένου κυκλώματος. Τα transistors ουσιαστικά έδωσαν το έναυσμα της δημιουργίας ολόκληρου του ψηφιακού μας κόσμου όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κάποια παραλία αναλογιστείτε πόσα εν δυνάμει τσιπάκια έχετε γύρω σας! Τέλος, πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο όρος «τσιπάκι» περιλαμβάνει από τον επεξεργαστή ενός πανίσχυρου υπολογιστικού συστήματος, μέχρι το ολοκληρωμένο που αναβοσβήνει ένα φακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου